Bitcoin & Börsen tar revansch!

conan

På tisdagen såg vi Bitcoin och kryptos i allmänhet studsa tillbaka.

Om senaste veckans nedgångar är början på något större och värre, eller om faran är över för denna gång, undviker vi att sia om.

Men idag såg vi crypto-valutor stiga med 5-10% och Stockholmbörsen med 2,6%. Vi har senaste veckan kunnat se att detta par sjunkit och stigit tillsammans. Finns det då en korrelation mellan bitcoin och aktiemarknaderna?

När volatiliteten på marknaden varit låg, vilket det varit en lång tid, så kan man inte styrka att det finns en sådan korrelation. Men när den ökat, som senast pga rädsla – då har korrelationen varit tydlig – cryptos har i princip varit som hävstångsprodukter för börsen.

Kommer då detta fortsätta? I sådant fall finns ju en uppenbar möjlighet att tjäna kosing. Svaret är nej, tyvärr inte. Men det finns tillfällen när det kommer vara fallet.

När rädslan drabbar marknaden, om ett företag av särskild storhet får problem med sin skuld, eller om något annat skakar om marknaderna – då kan man vara i stort sett helt säker på att kryptos kommer falla mer än aktiemarknaderna, men framför allt – de kommer båda falla. Varför?

För att pengarna blir rädda och söker sig till det som klassiskt räknas som säkra tillgångar. Vart de tar vägen behöver man inte lista ut, men de kommer lämna de tillgångar som anses mest riskabla, aktier och… cryptovalutor.

En investerare som handlar i t.ex Bitcoin kan i sådant fall överväga att sälja delar av sin vinst för att placera på aktiemarknader. På detta sätt kan denne ”försäkra” sig vid nedgång, faller en, faller båda men fallet svider mindre.

 

/Laman

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s