De 7 bästa sätten att spara pengar på mat.

nopizza

Januari…Jul och Nyårshärjande tär på ekonomin och här hittar du de absolut bästa sätten att spara in en slant när cashen tryter. Om du satsar på att maxa din sparkvot så är den här artikeln aktuell för dig året runt.

1. Matlåda

matlåda

Säg att du äter lunch ute för 90 kr/ dagen under månaden så blir det ca 1800 kr när månaden är slut. Om du istället lagar din mat så blir portionskostnaden säg 20 kr/dag vilket blir 400 kr i månaden det vill säga en besparing på 1400 kr den månaden. Kör du över hela året så sparar du 15400 kr om vi antar att du jobbar i 11 månader. Lever du som Miljonär innan 30 och bara äter för 10 kr per gång blir besparingen ungefär 2500 kr mer per år men då får som sagt en portion inte överstiga 10 kr. Många jobb kräver att man socialiserar med kolleger och äter med dem och då är det svårt att göra den här besparingen men det är ändå värt det i slutändan.

2. Skippa snabbmaten

nopizza

Pizza, kebab och flottiga hamburgare kostar runt hundringen med en läsk och pommes och det är ett rent slöseri. Säg att du skippar att frekventera ett skitigt snabbmatshak en gång i veckan så spar du 400 spänn i månaden eller 5000 kr om året. Det är dessutom väldigt onyttigt, så det är bara att skippa det.

3. Storhandla

storhandla

Din lokala ICA handlare tar miljoner ur företaget varje år, och vem betalar det? Det gör du. Istället för att göda dessa golfande Rotarymedlemmar kan du ta bilen till en Willys och köpa samma mat för runt 30% billigare. Enligt konsumentverket så spenderar en vuxen som lagar all mat hemma ca 2500 kr i månaden på sina inköp. Ta då exemplet att du handlar på Willys eller City gross istället för Coop och ICA och då gör en besparing på runt 30% i inköp så betyder det att du spar 9000 kr om året per vuxen i hushållet på att byta handlare. Enkelt.

4. Planera dina inköp

list

Sätt upp inköpslistor INNAN du åker och handlar så du inte driver omkring i butiken och fyller vagnen med en massa impulsköp. Om du veckoplanerar maten och håller dig till din lista så sparar du tusentalskronor varje år.

5. Handla inte hungrig

hungrig

Enligt en spansk studie så spenderar man upp till 18% mer pengar i matbutiken om man handlar när man är hungrig, om du är kvinna så kan du spendera upp till 20% mer än männen enligt denna studie. Det behövs inte förklaras mer än så…science bitch.

6. Skippa sockret

socker

Onyttigt. Läsk och godis innehåller ingenting vi mår bra av att äta. Skippa… och spar en slant också.

7. Storkok

storkok

Man behöver inte vara ett geni att förstå tanken bakom ”economy of scale” det tar samma tid att laga en portion mat som fyra, pang och där är matlådorna klara. Är du riktigt enträgen kan du göra massiva storkok och frysa in mat. Det spar både tid och pengar i vardagen och underlättar hela din vardag.  Det är bara att avsätta en söndag då och då och sippa på något alkoholhaltigt samtidigt som har på din favorit podcast som du härjar i köket. Här finns många tusenlappar att tjäna.

Summa summarum.

Följer du alla dessa råd till punkt och pricka så spar du om du är singel ca 30000 om året. Men säg att du tillåter dig själv lite vardagslyx så kan vi avrunda det till 24000 om året det vill säga 2000 i månaden.

Rent hypotetiskt skulle blygsamma 2000 kr i månaden som du sparar in på att fixa dina rutiner och investerade till (även det blygsamma) 8% om året så ackumuleras det till 1750000 efter 25års tid med hjälp av ränta på ränta effekten. Det är nästan 2 miljoner kronor som du kan lägga till ditt övriga månadssparande.  Gör om gör rätt .

/Gekko

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s