5 Filmer om ekonomi du borde ha sett

cinema

Här listar vi de fem bästa ekonomirelaterade filmer som du borde ha sett vid det här laget.

 1. Overdose/Överdos 2010

En film som baseras på boken ”En perfekt storm” som den svenska liberalen Johan Norberg skrev. Den belyser de strukturella problem vi sitter på i dagens kreditdrivna ekonomiska system och att de sätt som vi löser kriser är det som i sin tur skapar nästa kris. Väldigt alarmistisk men väl värd att titta på.

Trailer

Hela filmen på Youtube på svenska hittar ni här

2. Quants The Alchemists of Wall Street 2010

Holländsk dokumentär om storhjärnade matematiker som egentligen kanske borde bygga rymdraketer istället för att sätta ihop ekonomiska modeller som bara tar pengar ur en persons ficka och lägger i annan persons ficka. Deras roll i finanskraschen 2008 tas upp och man får en bra inblick i vad en ”Quants” arbete egentligen är/var. Filmen har en berättarröst på holländska emellanåt men då textas den på engelska. Mycket sevärd.

 

3. Rouge Trader 1999

Filmen handlar den unge stjärnmäklaren som satte Barings bank i total kollaps då han undanhöll sina förluster på SIMEX börsen på hemliga konton i Singapore under mitten av 90 talet när allt handlade om Asiens ”Tigerekonomier”. Han fick sitta ett par år i finkan för det han gjorde och idag reser han runt och föreläser om etiska regler inom finanssektor (heh). Filmen är baserad på hans bok som släpptes 1996 under samma namn.

Hela filmen finns på Youtube här

4. To catch a trader 2014

Amerikansk dokumentär om hur det gick till när chefer och anställda i en av de mest framgångsrika hedgefonderna blev gripna för insiderhandel. Det är intressant att se hur själva betalningen av transaktionen för informationen gick till dessutom får man höra på polisens inspelade samtal mellan olika mäklare. Väldigt bra dokumentär.

Hela filmen finns på Youtube här

5. The big short 2015

Hollywoodproduktion med många kända skådespelare bland annat Brad Pitt, Ryan Gosling och Christian Bale. Filmen handlar om ett gäng med investerare som kortade bostadsmarknaden inför kraschen 2008 och hur i princip hela investeringsvärlden skrattade år dem då ”bostäder inte kan sjunka i pris”. Väldigt underhållande och samtidigt förklaras knepiga ekonomiska begrepp på ett begripligt sätt. Om du skall poppa popcorn tillsammans med din tjej är den här filmen den bästa lämpade att titta på av alla som är listade.

 

Men Wolf of Wallstreet då? Jag antog att alla har sett den filmen, själv kan jag rekommendera boken. Jag har läst den…..två gånger.

/Gekko

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s