Hur bevarar man rikedomar över generationsgränserna?

estate

Förvärvar, ärver och fördärvar brukar man säga om hur en generation skapar förmögenhet, den efterkommande ärver den (men får den inte att öka) och den nästkommande spenderar bort den och lämnar nästa generation lottlösa.

Sanningen om hur det egentligen ser ut är faktiskt mycket värre. Enligt Williams Group Wealth Consultancy så slösar 70% av den andra generationen bort den förstas arbete. Vid den tredje generation slösar 90% bort förmögenheten. Det tog i snitt 19 dagar innan den tredje generationen köpte en ny bil så fort de kom över arvet i en kartläggning gruppen gjorde. Endast 10% av miljonärsfamiljernas rikedomar når alltså den fjärde generationen.

Orsakerna till detta kan naturligtvis skilja sig åt i fall till fall men en gemensam WGWC nämner är att i uppemot 64% av familjerna så har man inte pratat om pengar i familjen. Sådan idioti måste upphöra om du överhuvudtaget funderar på att lämna något efter dig. Utbildning och träning är A och O när det kommer till all framgång i livet och att inte utbilda dina barn i ekonomi är att riskera deras lycka i framtiden.

Problemet är även kulturellt hos oss västerlänningar, dels är det fult att prata om pengar då det anses oartigt och dels har vi blivit atomiserade så vi inte ser ett värde i att skydda våra egna”Dom får klara sig själva”, tänker 40-talisten. Generationen före 40-talisterna växte upp under knappa förhållanden och konsumerade inte mer än vad de behövde. 40-talister har lärt sig att det är dumt att spara då inflationen äter bort det på kontona, för dem var det väldigt lönsamt att låna som mycket möjligt istället. Att 40-talisterna är det värsta som har hänt vårt land skall vi ta upp senare i bloggen. Du kan ha i åtanke att det är allt fler pensionärer som tar så kallade seniorlån då de belånar sina hus en andra gång för att ha en ”drömsemester”, allt gör dem för att slippa ge något av värde till sina efterkommande. Denna trend började för 10 år sedan och det kan ni läsa om här.

Det ekonomiska uppsving som Europa hade efter andra världskriget gav vår föräldrageneration en drömtillvaro, men nu kommer generationen efter dem ha de det sämre ställt än dem. Så om du har barn kan det nog vara viktigt att skapat något som de kan bygga vidare på.

Det viktigaste du kan ge dem är en ekonomisk utbildning då det aldrig kan tas ifrån dem. Att bara lämna över klumpsumma pengar när du dör är inte en bra metod. Inflation kommer att äta bort värdet och risken att pengarna bara finansierar en ny sportbil och ett par Thailandssemestrar ökar.

barnbarn

Ditt barnbarn när arvet har kommit in på kontot

Det bästa sättet att överlämna värde till nästa generation är fastigheter, kommersiella fastigheter, landställen, skog eller jordbruksfastigheter. Aktier och värdepapper åldras då marknader byter form hela tiden då ny teknologi ersätter den gamla. 80 och 90-talets guldaktie var Kodak, sedan kom mobilkameran. Konst, guld och samlarobjekt är bra för att låsa ett värde men kan inte generera mervärde eller avkastning regelbundet. Köp mark…det görs inget mer av det.

/Gekko

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s