Skillnaden mellan att vara pank eller fattig

homeless7

Varför blir många lotterivinnare panka ett par år efter en rekordvinst? Faktum är att det finns en skillnad mellan ”pank” och ”fattig” och där finner vi svaret.

Allt som oftast kan vi läsa en historia om någon glad knegare som drar in en rekordvinst på lotteriet och sedan lever loppan i ett par år för att sedan hamna på noll och till och med minus. Andra lotterivinnare kan leva gott till sina sista dagar och även lämna efter sig ett arv till sina efterkommande. Varför det är så är ganska enkelt: Det beror på skillnaden mellan begreppet att vara fattig eller pank.

Pank betyder att du att inte har några pengar för tillfället. Fattig betyder att du aldrig kommer att ha pengar. Donald Trump har gjort konkurs och blivit av med sina pengar, han var pank med andra ord. Fattig var han aldrig då att för att fattig är ett tillstånd du har i din hjärna. Pank är tillfälligt medans fattig är för evigt.

Trump hade spelat högt på framför allt New Yorks bostadsmarknad under slutet av 80 talet, gjort ett par felsatsningar på belånade pengar och blev av med allt. Men han slickade sina sår och kom tillbaka in i matchen. Pank är således tillfälligt. Fattig är däremot är ett permanent tillstånd. En fattig person vet inte hur pengar fungerar utan ser pengar pengar endast som ett medel att tillfredsställa sina egna behov på enklaste och snabbaste sätt. En rik person som ändå kan vara pank för tillfället vet att du inte skall jobba för pengar utan att pengar skall jobba åt dig.

Ta exemplet här:

Om du vann 100 miljoner kronor på ett lotteri? Vad skulle du göra då?

A: Först av allt skulle jag peka finger åt chefen på jobbet och sluta på en gång och sedan skulle jag köpa det finaste huset i stan, cash. Sedan skulle jag köpa en bil, en båt, en ny motorcykel osv osv

B: Jag skulle investera pengarna i säkra tillgångar så jag var garanterad en 4% avkastning i resten av mitt liv.

Person ”A” är fattig och kommer till slut att lyckas bränna alla sina pengar och han/hon kommer att ha väldigt roligt under tiden. Men en dag kommer han vara tvungen att sälja bort alla hus och prylar han samlat på sig och kommer tvingas att krypa tillbaka till chefen han pekade finger åt för att inte hamna på gatan.

Person ”B” däremot kommer att ha en årlig avkastning på 4 miljoner utan att ens röra sina 100 miljoner. För 4 miljoner om året så kan du ganska enkelt säga upp dig från jobbet, köpa ett fint hus efter ett par år, en sportbil och så vidare. Kanske inte allt på en gång men efter ett tag kommer alla materiella behov att kunna tillfredsställas.

Begreppet ”delayed gratification” kommer ju upp när man tänker på det här. Har man förmågan att kunna skjuta upp belöningar i framtiden har man alltså en fördel mot folk som inte kan det. Samma sak med att investera i sig själv i form av en utbildning istället för att börja jobba direkt efter nionde klass. Den hugade kan säkert kunna hitta en IQ-relaterad forskning på det här.

/Gekko

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s