Aktietips: Schouw & CO (DK) – KÖP

Detta bolag är ett holdingbolag för företag av olika slag, i olika branscher. Bland deras innehav finns:

Fibertex Nonwovens: Textilier för industri, möbler, dagligvaruhandel och fler användningsområden.

Fibertex Personal care: Blöjor, bindor, inkontinensartiklar.

Hydrospecma: Hydraulik, ledningskomponenter, smörjningssystem. Lösningar vars kunder ofta är verksamma inom dem militära sektorn.

Borg Automotive: Nyförvärvat av koncernen. De tillverkar bl.a startmotorer, AC-kompressorer, matarpumpar för fordonsindustrin.

GPV: Tillverkar EMS för olika branscher.

Biomar: Foder till fiskuppfödning.

Detta är verkligen en spridd portfölj av bolag. Mer spritt än inom många andra koncerner. Detta ser vi som ett litet minus.

Vi kan inte dyka in på bolagsnivå utan får nöja oss med en kort sammanfattning.

Bolaget har idag ett P/E-tal på 17,53. Dock har de förvärvat Borg Automotive och BioMar har förvärvat Alimentsa. Över 2,3 miljarder DKK har investerats under Q1 – Q3 2017. Utan dessa förvärv skulle deras P/E-tal varit närmare 11-12 än 17.

Schouw kurs

Skulden är relativt låg, lite större än 1/5 av intäkterna.

Intäkterna beräknas hamna runt 16,9 miljarder DKK, mot börsvärdet 14,7 miljarder DKK. Vinsten beräknas till 1,06 – 1,15 miljarder DKK. En marginal mellan 6,2 – 6,9%. Därmed har vi en stor försäljning med en liten marginal. Ovanpå detta så har bolaget signalerat för tuffare konkurrens (=lägre marginaler) i närtid. Detta är den springande punkten. Med en god ledning finns verktyg att använda för att kontra denna utveckling. Lyckas det så sitter man med en väldigt bra investering, kapabel att slå index i flera år framöver. Misslyckas det, då får man med stor sannolikhet en aktie som följer index eller släpar något efter på längre sikt.

Då de har störst tyngd mot industrin bedöms de ha goda förutsättningar att generera goda resultat nu under vad som kan tänkas vara högkonjunkturens sista fas, i vilken tung industri brukar gå bra. Däremot kan deras portfölj, med verksamhet i olika branscher, tänka sig stå sig väl i nedgångar.

Trots att detta bolag har företag inom olika branscher och trots att de flaggat för tuffare konkurrens bedömer vi den som köpvärd under vissa förutsättningar. Det är fortfarande ett bolag med ett eget kapital på över 310 DKK/aktie, med låga skulder, väldigt stor försäljning och som säljer mer än hela sitt egna värde varje år. En ökning av marginalen på medelsikt skulle göra underverk med kursen, vilket dock är osannolikt på kort sikt.

Danska kronor har blivit billigare sedan början av December, vår bedömning är att de kommer bli dyrare igen under året (och kanske mycket dyrare under 2019). Valutaeffekten är således gynnsam/neutral just nu.

DKK SEK.jpg

Tips:

För den korta portföljen köper vi Schouw & CO för att sälja den till 660 DKK. Stopp/loss sätter vi antingen runt 540 DKK (10% upp respektive ner), då bedömer vi att träffprocenten överstiger 50%. Eller så sätter vi stopp/lossen runt 550-555 DKK, i vilket fall vi accepterar en vinst på 10% men en förlust på ca 8,5%. Här bedömer vi tipset som en 50/50 situation fast med större uppsida än nedsida.

/Laman

Läs mer börsrelaterade artiklar HÄR

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s