Betala dig själv först!

Priority

Ingen annan än du bryr sig om din ekonomiska säkerhet lika mycket som du gör. Ingen annan än du är ansvarig för din framtid. Så när du får din lön i slutet på månaden…hur prioriterar du då när det kommer till den första transaktionen på internetbanken?

I USA används ofta begreppet ”Pay yourself first” av finansrådgivare. Det innebär att INNAN du betalar av lånet på bostad/hyran så sätter du in en fast summa pengar på ditt investeringskonto oavsett ifall det är på Avanza eller Coinbase. Detta ger dig ett mentalt övertag när det kommer till att bygga förmögenhet på sikt.

Du måste inse att varken staten, din släkt eller någon annan tycker att din framtida rikedom är värd att prioritera. Det är helt enkelt ingen annan som bryr sig…än du själv. Därför måste du skapa den här rutinen. Vanan att betala dig själv först ser till att du inte faller för frestelsen att skjuta på överföringen till en senare dag på månaden och då riskerar att ha spenderat en del av din sparkvot så insättningen inte blir såpass stor som du hade planerat. Detta kommer att ge negativa konsekvenser senare. Att spara och investera är något som kommer ur disciplin, om du har sett Lyxfällan någon gång kan du se hur det kan gå om man lever utan att tänka efter och endast agerar efter impulser.

Om din inkomst är rörlig eller att du har oregelbundna kostnader som dyker upp ibland  och inte vet hur mycket du faktiskt kan lägga undan med säkerhet så finns det en bra metod du kan använda dig av. Säg att du har planerat att lägga undan 6000 kr i månaden men att du inte vet om det kan spräcka din månadsbudget så du inte riktigt vågar göra insättningen som den första transaktionen på internetbanken så kan göra så här istället: Sätt in 5000 kr på en gång och behåll då 1000 kr i buffert under månaden och dom pengarna du har kvar ifrån den tusenlappen kan du då föra över i slutet på månaden.

/Gekko

Annonser

2 kommentarer

  1. Det skulle vara lätt att raljera (och många gör det också) över den här typen av texter men de som gör det har inte förstått att du har helt rätt! Vi i Sverige är så vana vid att bli omhändertagna av pappa staten att vi tappat det här tankesättet. Det är nästan fult att säga att man tänker på sig själv först och exemplen är många på människor som kämpar förtvivlat för att visa att de INTE tänker på sig själva först.

    Självklart ska man inte strunta i sina medmänniskor utan en vettig balans är det bästa.

    Kort sagt: tack för ett bra inägg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s